ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΕΣΤΡΟΥ  της Συμφωνικης Ορχηστρας Νεων Ελλαδος Βαγγελη Αραμπατζη  

     Τον προηγούμενο μήνα είχαμε την τιμή να πάρουμε συνέντευξη από τον δημιουργό και μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, Βαγγέλη Αραμπατζή. Η καταπληκτική συναυλία που παρακολουθήσαμε στο Βελλίδειο αλλά και η συμμετοχή μιας πολύ καλής φίλης στην ορχήστρα, αποτέλεσαν τους λόγους που μας παρώθησαν να πάρουμε την απόφαση να πλησιάσουμε τον κ. Αραμπατζή και να μιλήσουμε για το έργο του. Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε.

  • Από ποια ηλικία ασχολείστε με τη μουσική και κατά πόσο η οικογένειά σας σάς έχει επηρεάσει σε αυτό; Γιατί, όπως ξέρουμε, προέρχεστε από μια μουσική οικογένεια.

Ασχολούμαι με τη μουσική από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Ο πατέρας μου είναι τενόρος και έτσι και εγώ μπήκα στον κόσμο της μουσικής από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Από τα παιδικά μου χρόνια ακούγαμε σωστή μουσική και όχι ό,τι εμπορικό κυκλοφορούσε, παρακολουθούσαμε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής και γι? αυτόν τον λόγο θα έλεγα ότι η οικογένειά μου ήταν το κίνητρο και η αιτία να ακολουθήσω και εγώ αυτήν την επιστήμη.

  • Εκτός από την οικογένειά σας, ποια ήταν τα πρότυπά σας;

Πέρα από την οικογένειά μου, όντας και εγώ μαθητής πολλών ωδείων και μουσικών ιδρυμάτων, οι καθηγητές μου ήταν το πρότυπό μου σε αυτό το δύσκολο έργο, στο να αναλάβω ένα τόσο μεγάλο συμφωνικό σύνολο. Και πιστεύω ότι κάθε μαθητής έχει ως πρότυπο σε κάθε τομέα τον καθηγητή του, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που καθοδηγούν σωστά τα παιδιά.

  • Στη συνέχεια, πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τη δική σας συμφωνική ορχήστρα;

Συμμετείχα σε πάρα πολλές συναυλίες στο εξωτερικό. Έβλεπα λοιπόν το επίπεδο που είχαν οι νέοι, το ήθος, τη συνέπεια, την οργάνωση και γυρνώντας στην Ελλάδα, έλεγα για ποιο λόγο εμείς, ως Έλληνες, να μην έχουμε κάτι αντίστοιχο, μια συμφωνική ορχήστρα νέων, μια χορωδία νέων. Και έτσι τελειώνοντας το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στα 18 μου χρόνια αποφάσισα να καλέσω νέους μουσικούς από όλη την Ελλάδα και να δημιουργήσουμε τη συμφωνική ορχήστρα νέων της χώρας. Έτσι, μουσικοί από όλη την Ελλάδα κάθε Σάββατο έρχονται εδώ με κάθε μεταφορικό μέσο, για να πραγματοποιηθούν οι πρόβες. Ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, αλλά με τη θέληση και το πάθος που δείξαμε έγινε πραγματικότητα.

  • Ποιοι ήταν οι αρωγοί σ' αυτήν σας την προσπάθεια;

Κυρίως χορηγοί που αναγνώρισαν την προσπάθεια την οποία κάνουμε, διότι όλο αυτό και εγώ και τα παιδιά το κάνουμε αφιλοκερδώς. Εδραιωθήκαμε και πλέον μέσω των κρατικών επιχορηγήσεων που παραχωρούνται σε κρατικές ορχήστρες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας χώρο στον οποίο θα μπορούμε να κάνουμε πρόβα και να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας, για να μην υποχρεωνόμαστε να φιλοξενούμαστε σε άλλους χώρους.

  • Αρχικά, από πόσα μέλη αποτελούνταν η ορχήστρα και από πόσα αποτελείται τώρα; Γιατί γνωρίζουμε ότι μπαίνουν νέα μέλη συνεχώς.

Στην αρχή ήταν 80 τα μέλη και εν συνεχεία φτάσαμε τα 180. Ευελπιστούμε με την ακαδημία που θα δημιουργηθεί να φτάσουμε και τα 1000.

  • Πώς καταφέρνετε να διευθύνετε ένα τόσο μεγάλο σύνολο, με διαφορετικά παιδιά και με διαφορετική εκπαίδευση;

Όντως, κάθε παιδί εδώ μέσα έχει τη δικιά του ηλικία, έχει το δικό του εκπαιδευτικό σύστημα. Όλοι οι νέοι χρειάζονται κάποιον να τους ξυπνάει, να τους υπενθυμίζει τη δυναμικότητα που έχουν μέσα τους. Πάντα αυτό το καμπανάκι τούς χτυπάω, στο να διαβάζουν και να μελετούν. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα που θα αναιρέσει αυτό το μπάχαλο που επικρατεί. Και για να γυρίσω στην ερώτηση, ναι είναι πολύ δύσκολο να διευθύνεις μια ορχήστρα, αλλά, αν το θέλεις πολύ, το καταφέρνεις.

  • Τι απαιτείται, για να γίνεις μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος;

Καταρχάς, να είναι το παιδί σε ένα πολύ καλό μουσικό επίπεδο, για να μπορέσει να ενταχθεί στην ορχήστρα ή στη χορωδία. Αλλά και αν κάποιο παιδί δεν έχει μουσικές γνώσεις, έχουμε εκπαιδευτικό προσωπικό, για να λύνει τέτοιου είδους προβλήματα. Προσπαθούμε, λοιπόν, να βοηθάμε τα παιδιά, να τους διδάξουμε μουσική και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά τους.

  • Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον όσον αφορά στην ορχήστρα;

Τα σχέδια μας εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον αριθμό των συναυλιών που θα πάρουμε μέρος, γιατί οι προσκλήσεις είναι πραγματικά πάρα πολλές και όσο και να χαιρόμαστε γι? αυτό δεν μπορούμε να πηγαίνουμε παντού. Κάθε συναυλία απαιτεί μια μεγάλη προετοιμασία και φυσικά πολύ χρόνο. Επίσης, είναι η δημιουργία της ακαδημίας μας, του κτηρίου που θα τη στεγάσει και φυσικά πάντα στόχος μας είναι να ανεβάζουμε το επίπεδο των παιδιών.

  • Θα προτρέπατε ένα παιδί της ηλικίας μας που ασχολείται με τη μουσική, να πάρει αυτό το ρίσκο και να δημιουργήσει μια συμφωνική ορχήστρα;

Εννοείται! Με τα χίλια! Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου αλλά ας δει εμάς, το δικό μας παράδειγμα. Χωρίς κρατική βοήθεια καταφέραμε μόνοι μας να δημιουργήσουμε την ορχήστρα της χώρας μας, κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

  • Και τέλος, τι πιστεύετε ότι προσφέρει η μουσική ως παιδεία σε έναν νέο;

Τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και του πνεύματός του. Η μουσική είναι η έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου. Χωρίς τη μουσική δεν ζει κάποιος, είναι πολύ τυχερός ο άνθρωπος που ασχολείται με τη μουσική και που μπορεί να καταλάβει αυτήν την επιστήμη. Ο άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να μπει στα άδυτα της μουσικής είναι νομίζω ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Και το τονίζω ότι μιλάω για τη μουσική! Και όχι για τις μουσικές.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Βαγγέλη Αραμπατζή για αυτήν την λεπτομερέστατη και με πολλά μηνύματα συνέντευξη που μας παραχώρησε, αλλά και για τον χρόνο τον οποίο μας αφιέρωσε. Και φυσικά την Θάλεια Εμμανουηλίδη, μέλος της Σ.Ο.Ν.Ε, η οποία βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

 

Μητσίδου Χαρά (Γ'3)
Σκρέκα Μαρία (Γ'4)
Χρύσογλου Φωτεινή (Γ'4)