από τη Μαρία Καβαρλή (Γ1)

«Δύο πράγματα είναι απέραντα. Ο παραλογισμός του πολέμου και το σύμπαν. Και για το δεύτερο δεν είμαι τόσο σίγουρος». Μια φράση που διατυπώθηκε πριν από χρόνια από έναν μεγάλο επιστήμονα, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά ακόμα και σήμερα έχει μεγάλη ισχύ.

     Η αλήθεια είναι ότι με βάση τη λογική και την εξέλιξη του ανθρώπου, ο καθένας θα περίμενε πως οι πόλεμοι στην πορεία του χρόνου θα είχαν εξαλειφθεί. Μετά τους παγκόσμιους, τους εμφύλιους και άλλους πολλούς πολέμους, οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με τις οδυνηρές συνέπειές τους και όλες τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους. Έτσι, ιδανικά, αυτές οι δυσάρεστες εμπειρίες θα ήταν ένα σημαντικό μάθημα ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη με τα παρελθοντικά, και συνάμα θα αποτελούσαν αφορμή για να ακολουθήσει μια νέα εποχή βασισμένη στην ειρήνη.

   Αντίθετα, όμως, αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά πήρε μεγαλύτερη διάσταση. Οι άνθρωποι τυφλωμένοι από τα κέρδη και τα συμφέροντα, χωρίς δεύτερες σκέψεις συνέχισαν να προβαίνουν σε ακραίες πράξεις. Αντί να χρησιμοποιήσουν τη «δύναμη» της τεχνολογίας προς κοινό όφελος, δημιούργησαν νέα όπλα, πιο εξελιγμένα και συνεπώς πιο ικανά να προκαλέσουν  μεγαλύτερες καταστροφές. Έτσι, νέες αθώες ανθρώπινες ζωές συνέχισαν να χάνονται καθημερινά κι άλλο τόσο ο πλανήτης να καταστρέφεται. 

     Και πράγματι, με αυτόν τον τρόπο τι κατάφεραν να πετύχουν όλοι αυτοί που προκάλεσαν τόσο πόνο; Να προσθέσουν ένα επιπλέον κομμάτι γης στη χώρα τους ή να κερδίσουν παραπάνω λεφτά; Μα φυσικά! Όλα στον βωμό του κέρδους. Ανέκαθεν οι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους, είχαν τη νοοτροπία να αποκτήσουν περισσότερα απ’ όσα είχαν αντί να είναι ευχαριστημένοι γι’ αυτά που έχουν. Άμα ο συνάνθρωπός μας έχει λιγότερα αγαθά από εμάς δεν κοιτάμε πώς να τον βοηθήσουμε. Κοιτάμε πώς να του πάρουμε κι αυτά τα ελάχιστα που έχει! Δυστυχώς, αυτή είναι μια τραγική διαπίστωση.

    Επομένως, ο Αϊνστάιν είχε δίκαιο. Ο πόλεμος είναι παραλογισμός και δεν έχει τέλος. Ο πόλεμος βγάζει τους ανθρώπους έξω από την υγιή αντίληψη των κοινωνικών τους σχέσεων και της θέσης τους στον κόσμο. Τους στήνει σαν εχθρούς μπροστά στα αδέρφια τους, στην οικογένειά τους, ακόμη και στους φίλους τους. Έτσι, όλο αυτό συνεπάγεται έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος προφανώς δύσκολα θα λήξει.

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/776974/opinion/epikairothta/politikh/anyparktoi-xeirismoi-yparktoi-stoxoi