Μύρισε Χριστούγεννα?.

της Δανάης-Μαρίας Αγκόρτζα

μαθήτριας του Β2

Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη θρησκευτική εορτή, που μας γεμίζει αγάπη, χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία. Τις άγιες αυτές μέρες όλες οι οικογένειες αλλάζουν διάθεση, κάνουν τις κατάλληλες προετοιμασίες, ανταλλάσσουν μεταξύ τους δώρα, στολίζουν το δεντράκι τους και το σπίτι, και φτιάχνουν πεντανόστιμα, χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως είναι οι γνωστοί σε όλους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Εγώ θα σας πω μια καταπληκτική συνταγή για πεντανόστιμους κουραμπιέδες, την οποία φτιάχνουμε κάθε χρόνο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μου. Μου αρέσει αυτό το γλυκό, γιατί μου φέρνει στο μυαλό το χιόνι που μ'αρέσει τόσο πολύ. Κάθε Χριστούγεννα εύχομαι να χιονίσει!

     Για τις χιονισμένες, λοιπόν, μπαλίτσες (όπως τις έλεγα μικρή) δεν έχετε, παρά να εκτελέσετε την παρακάτω συνταγή.

Συνταγή για κουραμπιέδες

Για τους κουραμπιέδες (χρόνος προετοιμασίας 20?, χρόνος ψησίματος 30?) θα χρειαστείτε :

  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα μαγειρικό λίπος
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη
  • λίγη βανίλια
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα , χοντροκομμένα και καβουρντισμένα( μπορείτε και να τα παραλείψετε, αν δεν σας αρέσουν)
  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ανθόνερο ( προαιρετικά )
  • ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν και ν? ασπρίσουν. Ρίχνουμε 2 κούπες αλεύρι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε ελαφρά ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να κολλάει στα δάχτυλα. Προσοχή μην την ζυμώσετε πάρα πολύ, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι. Πλάθουμε μισοφέγγαρα ή κόβουμε με κουπ-πατ ή άλλα σχέδια και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στους 175οCγια 30? περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις τους βγάλουμε απ? τον φούρνο, τους βάζουμε με προσοχή επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Κοσκινίζουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφτούν εντελώς. Όταν κρυώσουν τους βάζουμε σε μια πιατέλα (διατηρούνται επίσης σε κουτί μπισκότων για έναν μήνα).

Καλό θα ήταν να μην τους ετοιμάσετε πολύ πιο πριν από τα Χριστούγεννα, διότι γίνονται νοστιμότατοι και δεν θα μείνουν ούτε για δείγμα !!! Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές με αγάπη, υγεία, χαρά και ευτυχία και φυσικά ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους κουραμπιέδες!