Τι σημαίνει

να είσαι

φιλόζωος;

της Βίκυς Ματσακίδου (Γ3)

 

Η αγάπη που νιώθω για τους τετράποδους φίλους μας (αλλά και δίποδους, ιπτάμενους ή έρποντες) με ώθησαν να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο για τη φιλοζωία.

Τι σημαίνει άραγε να είσαι φιλόζωος; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Σημαίνει να είσαι φίλος με τα ζώα, να τα αγαπάς και να τα προσέχεις. Κατά πόσο όμως είναι πολύ απλό να εκφράζεις στην πράξη αυτά που πολύ εύληπτα αναφέρονται στις σελίδες ενός λεξικού; Τι σημαίνει αγαπώ τα ζώα και τα προσέχω; Ποια ζώα, μόνα αυτά που έχω στην ιδιοκτησία μου ή όλα ανεξαιρέτως;

      Θα αναφερθώ πρώτα στους ανθρώπους που παίρνουν την απόφαση να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παίρνουν αυτή την απόφαση χωρίς να το καλοσκεφτούν. Κάνουν απόκτημά τους ένα κατοικίδιο, προκειμένου να καλύψουν δικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, μόνο και μόνο για να πνίξουν τη μοναξιά τους ή προκειμένου να περηφανευτούν ότι έχουν ένα ζώο κάποιας ράτσας. Στην ουσία δεν αγαπάνε το κατοικίδιό τους, δεν νοιάζονται για τις ανάγκες του και δεν το αντιμετωπίζουν ως ζωντανό οργανισμό, με αποτέλεσμα να ξεσπούν πολλές φορές σε αυτό, να το τυραννούν, να του κάνουν δύσκολη τη ζωή, γιατί το θεωρούν κτήμα τους, ισοδύναμο με άψυχο αντικείμενο και στο τέλος όταν το βαρεθούν να το εγκαταλείπουν, χωρίς καμία αίσθηση ενοχής για το τι θα απογίνει.

       Η υιοθεσία, όμως, ενός κατοικιδίου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και απαιτεί υπευθυνότητα. Νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια ως έναν καλό φίλο. Και δεν είναι απλό πράγμα να αποχωριστούμε έναν φίλο, επειδή αρρώστησε ή επειδή δεν είναι πια χαριτωμένος. Το κατοικίδιο δεν είναι ένα παιχνίδι που δεν νιώθει αλλά ένα ζωντανό πλάσμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του από τον ιδιοκτήτη του.

Ωστόσο, η έννοια της φιλοζωίας δεν περιορίζεται στην έκφραση αγάπης μόνο για το ζώο που έχουμε στην ιδιοκτησία μας. Πολλές φορές κάποια αδέσποτα χρειάζονται τη βοήθειά μας. Σ? αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να τους δώσουμε ό,τι χρειάζονται, είτε τροφή είτε φροντίδα. Και αν δεν μπορούμε οι ίδιοι, θα πρέπει να καλέσουμε κάποια φιλοζωική οργάνωση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας θυμίσω την εξής ρήση του Μαχάτμα Γκάντι, « ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα ζώα» και να προσθέσω ότι πεποίθησή μου αποτελεί πως, αν γνωρίσουμε και αγαπήσουμε αληθινά τα ζώα, θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.