από την Ξανθίππη Χρύσογλου (Α3)

Φιλοζωία. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε αυτή τη λέξη; Κάθε φορά που βλέπετε ένα αδέσποτο στον δρόμο, προσπαθείτε να το βοηθήσετε ή απλά το αγνοείτε; Είστε από τους ανθρώπους που παίρνουν ένα κατοικίδιο και μετά το εγκαταλείπουν ή το αγαπούν για πάντα; Η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των ζώων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους.

        Δεν θέλω να αναφερθώ μόνο στα κατοικίδια που κάθε μέρα «πετιούνται» στον δρόμο από κάποιους ανθρώπους που θα τους χαρακτήριζα τουλάχιστον άκαρδους. Ούτε μόνο στην περίπτωση του σκύλου και της γάτας. Η αλήθεια είναι ότι στους περισσότερους από μας, όταν σκεφτόμαστε την κακοποίηση ενός ζώου, έρχεται συνήθως στο μυαλό μας ένας σκύλος ή μία γάτα. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, με άλλα ζώα που είναι εξίσου σοβαρές. Αναφέρομαι στους ζωολογικούς κήπους. Ωραία είναι, όταν χαζεύουμε άγρια ζώα, εξωτικά πουλιά κλεισμένα μέσα σε κλουβιά, αλλά βάζουμε ποτέ τον εαυτό μας στη θέση τους; Αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, όλα αυτά τα ζώα που βλέπουμε εκεί τα έχουν πάρει από το φυσικό τους περιβάλλον και τα έχουν κλεισμένα μέσα σε έναν μικροσκοπικό χώρο  μόνο με φαγητό και νερό. Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει και συνεχίζει να αρέσει στον κόσμο.

      Επίσης, ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η υπερκατανάλωση κρέατος. Οι βιομηχανίες μεγαλώνουν τα ζώα σε απάνθρωπες συνθήκες. Τα γουρούνια για παράδειγμα είναι κλεισμένα μέσα σε κτίρια όπου δεν μπορούν ούτε να κουνηθούν. Οι κότες περιορίζονται μέσα σε έναν κλειστό χώρο, τις ταΐζουν διαρκώς, κρατώντας τα φώτα αναμμένα ώστε να μην κοιμούνται. Έτσι, μέσα σε έναν μήνα από κοτοπουλάκια γίνονται μεγάλα κοτόπουλα. Επιπλέον, όταν λέμε μπριζόλα γάλακτος, εννοούμε τα νεογέννητα  μωρά της αγελάδας! Τέλος, έχουμε τη δολοφονία των ζώων όχι μόνο για το κρέας τους αλλά και για τη γούνα ή το δέρμα τους. Συμβαίνει συχνά τα άγρια ζώα να παραμένουν παγιδευμένα για μέρες μέχρι να εντοπιστούν από τον κυνηγό. Ο θάνατός τους, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι φριχτά βασανιστικός.

      Τι ισχύει όμως την περίπτωση των κατοικίδιων; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια θέλουν να πάρουν έναν σκύλο, μια γάτα ή κάποιο άλλο κατοικίδιο και στο τέλος, όταν τα βαρεθούν, τα εγκαταλείπουν στον δρόμο. Άλλες φορές τα έχουν αλυσοδεμένα μέσα στο κρύο ή τη ζέστη χωρίς φαγητό και νερό. Κάποιοι άλλοι τα κρατάνε μόνα τους σε μικρά μπαλκόνια. Ή τα σκοτώνουν, όταν πια γεράσουν και δεν τους είναι πλέον χρήσιμα. Όλοι αυτοί λησμονούν μάλλον ότι τα ζώα δεν είναι ούτε αντικείμενα ούτε παιχνίδια ή εργαλεία.

            Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που,  όταν αποφασίσουν να υιοθετήσουν ή να αγοράσουν ένα ζώο, βοηθάνε ένα ανάπηρο. Αυτούς θα σας παρακινούσα να μιμηθείτε, αν γίνεται!

         Κλείνοντας, καταλήγω στο ότι κάθε ένας από εμάς πρέπει να σέβεται και να αγαπά τα ζώα. Όπως οι άνθρωποι έχουν ψυχή, συναισθήματα, ανάγκη για αγάπη και ζεστασιά, το ίδιο έχουν και αυτά. Φερθείτε στο κατοικίδιο σας με έναν καλύτερο και στοργικό τρόπο και θα δείτε ότι με τον καιρό θα αρχίσει να γίνεται μέλος της οικογένειάς σας. Σταματήστε, όπως μπορείτε, την εκμετάλλευση κάθε ζώου και θα δείτε ότι θα νιώσετε και οι ίδιοι καλύτερα. Και μην ξεχνάτε, η φιλοζωία αποτελεί ένδειξη πολιτισμού.

Πηγές:

http://annaly-s.blogspot.com/2017/03/blog-post.html

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/dhmosio/107116/diadrastiko-programma-gia-tin-filozoia-sta-sxoleia

https://www.youtube.com/watch?v=cRhbtOjAv0c