ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ


του Γιώργου Γκαρανάτσιου και της Λίνας Καραγκιόζη (Β1)

Τι είναι διαμεσολάβηση;

Είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας η ειρηνική οδός προκρίνεται ως ο ιδανικός τρόπος επίλυσης συγκρούσεων και εντάσεων μεταξύ των μαθητών. Ενεργό ρόλο αναλαμβάνουν επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές -διαμεσολαβητές οι οποίοι συντελούν, ώστε οι εμπλεκόμενοι να ακούσουν με προσοχή και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον, χωρίς να επιβληθεί ποινή. Στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία, προκειμένου να μην επαναληφθεί καμιάς μορφής επιθετική ή προσβλητική συμπεριφορά στο μέλλον.

 

Για ποιον λόγο να γίνω διαμεσολαβητής;

Φέτος μπήκα στην ομάδα της διαμεσολάβησης, γιατί εκλέχτηκα ως επίσημος διαμεσολαβητής του τμήματός μου. Ακόμη είμαστε στο στάδιο της εκπαίδευσης, η οποία συμπεριλαμβάνει παιχνίδια γνωριμίας, ενεργητική ακρόαση και διάφορες μικρές αναπαραστάσεις μιας κατάστασης, στην οποία θα μπορούσε να γίνει διαμεσολάβηση. Ήθελα από πέρσι να γίνω μέλος της ομάδας, γιατί μου αρέσει να συμβάλλω στη λύση των προβλημάτων των συμμαθητών μου και να τους δίνω τις κατάλληλες συμβουλές, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με σύνεση στις τυχόν μεταξύ τους διαφορές.( Γιώργος Γκαρανάτσιος, Β1)

 

mediation slide 3

 

Μπορώ να εμπιστευτώ τους διαμεσολαβητές;

Είμαι μαθήτρια της Β' τάξης του σχολείου μας και πρόσφατα μάλωσα με έναν συμμαθητή μου, γιατί δε με άφηνε να παίξω ποδόσφαιρο την ώρα της γυμναστικής, επειδή είμαι κορίτσι. Πειράχτηκα αρκετά, αλλά προσπάθησα να μην το δείξω?

Έτσι πήγα να μιλήσω σε μια συμμαθήτριά μου από τη Γ΄ τάξη, η οποία είναι διαμεσολαβήτρια, για να λύσει το πρόβλημά μου με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Ο συμμαθητής μου συμφώνησε να συζητήσουμε και οι τρεις, οπότε προχωρήσαμε αμέσως στη διαδικασία ως εξής: η διαμεσολαβήτρια μάς έκανε μερικές ερωτήσεις για το πώς δημιουργήθηκε η παρεξήγηση, για τα συναισθήματά μας και στο τέλος μας ζήτησε να προτείνουμε λύσεις, προκειμένου να τα ξαναβρούμε. Αφού ζήτησε συγνώμη ο ένας από τον άλλο, ορίσαμε μια ημερομηνία για να ξαναβρεθούμε και να δούμε αν κι οι δυο μας είχαμε τηρήσει τους κανόνες που είχαν οριστεί. Όλα πήγαν καλά!

Από τότε όποιος έχει κάποιο πρόβλημα του προτείνω να πάει να απευθυνθεί σε κάποιον διαμεσολαβητή ή σε έναν υπεύθυνο καθηγητή, πιστεύοντας πως το πρόβλημά του/της θα αντιμετωπιστεί. Μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη στους διαμεσολαβητές, διότι ό,τι κι αν τους εμπιστευθείτε, θα παραμείνει μεταξύ των ατόμων που έλαβαν μέρος στη διαμεσολάβηση. (Λίνα Καραγκιόζη, Β1)                                      

Επιμέλεια: Κατερίνα Στέκα, ΠΕ02