από την Άλκηστη Ρήτορα (Β1)

Φεμινισμός…Τι ξέρει άραγε ο σύγχρονος κόσμος του 2019 γι’ αυτόν τον τόσο σοβαρό και σημαντικό όρο; Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κίνημα που ήδη από τον 19αι. στόχευε οργανωμένα στην ισότητα των δύο φύλων και τη διεύρυνση της θέσης και του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πέρασαν δύο αιώνες, και παρά τα σημαντικά επιτεύγματα σε κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα, οι γυναίκες δεν έχουν κατακτήσει ίση αντιμετώπιση και θέση σε πολλούς κλάδους.

   Ακόμη και σήμερα υπάρχουν στερεότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά κυρίως στην Ελλάδα την οποία, βάσει έρευνας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των δύο φύλων (EIGE) έθεσε στην τελευταία θέση του δείκτη ισότητας των φύλων στην Ε.Ε. Η έρευνα αφορούσε στον εργασιακό τομέα, στον τομέα της εξουσίας, όπως και σε εκείνον της υγείας. Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως ότι, βάσει της εν λόγω έρευνας, στη Σουηδία, το κράτος με τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων, που κατατάχθηκε πρώτη στη συγκεκριμένη έρευνα, το 1,5 % των γυναικών ηλικίας 16-79 ετών έπεσε θύμα σωματικής επίθεσης, το 3% ανέφερε κάποιο σεξουαλικό έγκλημα που τελέστηκε σε βάρος της γυναίκας, το 45% δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από οικείο τους πρόσωπο ή σύζυγο. Περίπου την ίδια εποχή στην Ελλάδα στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε ο European Union Agency for Fundamental Rights, το 19% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή /και σεξουαλική κακοποίηση από νυν ή πρώην ή άλλο πρόσωπο. Το 15% των γυναικών υπέστησαν οποιαδήποτε μορφής σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το 25% είχαν εμπειρία σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας.

    Κι αν τα αποτελέσματα μιας έρευνας φαίνονται ως κάτι μακριά από εμάς, κάτι πολύ απίθανο και ψυχρό, ας αναφερθώ σε περιστατικά και καταστάσεις του 2019 για τα οποία έχω άμεση γνώση ή που εσείς οι ίδιοι μπορεί να ζήσατε. Ναι, μάλιστα, του 2019. Μπορεί οι γυναίκες να έχουν πολεμήσει τόσα χρόνια για τη θέση τους στην κοινωνία, όμως και πάλι υπάρχουν έντονα, ειδικά στην Ελλάδα.




Καλλιρρόη Παρρέν, η πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα

Έχετε προσέξει ποτέ τον άντρα της διπλανής πολυκατοικίας που εχθές ακούσατε να μιλάει με υβριστικά σχόλια στη γυναίκα του, επειδή δεν έκανε τις δουλειές του σπιτιού που «έπρεπε» να κάνει; Τα σφυρίγματα από την παρέα των αγοριών στην κοπέλα που περνούσε στον δρόμο; Άμα τους ρωτήσεις γιατί το έκαναν, θα σου πουν χωρίς δεύτερη σκέψη «Ήταν προκλητικά ντυμένη, δεν φταίω εγώ!». Ή τη συμπεριφορά του άντρα προς τη γυναίκα οδηγό; «Είναι γυναίκα πόσο καλά μπορεί να γνωρίζει από οδήγηση;». Πολλοί τα έχουμε ακούσει αυτά και δεν κάναμε τίποτα ή ίσως να ζήσαμε και εμείς παρόμοιες καταστάσεις χωρίς να είπαμε τίποτα σε κανέναν. Μάλιστα βάζω μέσα και τον εαυτό μου, γιατί έχω ζήσει παρόμοια περιστατικά και συγκεκριμένα το σχόλιο αυτό περί οδήγησης που αφορά στο γυναικείο φύλο. Το αξιοπρόσεκτο μάλιστα είναι ότι το άκουσα από γυναίκα και όχι από άντρα. Έτσι κάποιος μπορεί να συμπεράνει πως όχι μόνο οι άντρες συμπεριφέρονται με χυδαίο τρόπο, αρκετές φορές, στη γυναίκα, αλλά και οι ίδιες οι γυναίκες υποστηρίζουν τέτοιου είδους απόψεις (αναφέρομαι στην πλειοψηφία των ανθρώπων και όχι σε όλους).

    Βέβαια, πέρα από τη λεκτική επίθεση, δυστυχώς υπάρχει και η σωματική βία. Συχνό φαινόμενο είναι η ανάδειξη της μυϊκής δύναμης του άντρα στην κοινωνία. Σκοπός η απόδειξη του πόσο «ανώτερος» είναι από τη γυναίκα φτάνοντας σε ακραία σημεία, όπως είναι η κακοποίηση που προαναφέρθηκε. Η κακοποίηση είτε ψυχολογική είτε σωματική. Η κακοποίηση είτε με απειλές είτε με χειροδικία. Η κακοποίηση είτε με λέξεις είτε με πράξεις. Πολλά είδη κακοποίησης το ίδιο βάρβαρα μεταξύ τους. Πολλά είδη κακοποίησης, καμία δικαιολογία.

    Ως πότε λοιπόν, "σύγχρονε" κόσμε, θα ζεις στην Ελλάδα του αντιφεμινισμού; Ως πότε θα περιμένεις να βρει η γυναίκα θέση στην κοινωνία; Γίνε εσύ η αλλαγή που περιμένεις. Πάλεψε για τα δικαιώματα σου, αν είσαι κορίτσι. Μην αφήνεις να συμβαίνουν τέτοιου είδους καταστάσεις και προφανώς μην τις επιχειρήσεις εσύ, αν είσαι αγόρι. Προσπάθησε, γιατί τίποτα δεν γίνεται από μόνο του. Ενημερώσου, ανακάλυψε, μάθε, άκουσε. Μπορείς.

                                                         

Πηγές :

https://www.alfavita.gr/koinonia/235328_treis-gynaikes-miloyn-gia-tin-isotita-ton-fylon

https://el.m.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82